Consolidarea stalpilor din beton armat cu camasuieli din beton armat

  • Se aplica in cazul refacerii sau cresterii capacitatii portante a stalpilor din beton armat (deteriorati sau nu) prin marirea sectiunii transversale a acestora cu camasuieli din beton armat.
  • Camasuielile se pot realiza pe una sau pe toate laturile stalpului (de preferat). Ele incep de la nivelul fundatiei si se pot dezvolta pe toata inaltimea structurii sau numai pana la un anumit nivel al acesteia.
  • Lucrarile de consolidare vor incepe numai dupa stabilizarea procesului de degradare (daca este cazul).
  • Temperatura mediului ambiant trebuie sa fie de minimum +10°C.

Operatii tehnologice
Pentru consolidarea portiunii din infrastructura cele mai multe din operatiile tehnologice sunt asemanatoare (din punct de vedere al conditiilor tehnice si al succesiunii sau dependentei ) cu cele executate in portiunea din suprastructura.
1.Se realizeaza lucrarile de sprijinire daca este cazul.
2.Se executa consolidarea la nivelul infrastructurii stalpului.
3.Se indeparteaza tencuiala de pe toate suprafetele laterale ale stalpului, de la partea inferioara a placii si de pe fetele laterale si fundul grinzilor concurente pe o distanta de cca. 300 mm fata de stalp.
4.In dreptul colturilor stalpului se practica goluri in placa, avand forma aproximativ patrata cu latura de cca. 150 … 200 mm.
5.Se spituiesc suprafetele de beton decopertate ale stalpului.
6.Cu pahometrul se determina pozitia armaturilor, din stalp si de la capetele grinzilor, care se marcheaza cu creta pe suprafata betonului.
7.Se marcheaza pozitia conectorilor (care leaga barele longitudinale ale camasuielii de barele longitudinale ale stalpuilui), avand grija ca acestia sa fie pozitionati in dreptul etrierilor din stalp si sa fie decalati pe inaltime pentru barele de pe aceeasi latura a stalpului.
8.Se indeparteaza stratul de acoperire cu beton, in dreptul marcajelor pentru pozitionarea conectorilor, pana la dezvelirea armaturii longitudinale din stalp.
9.Se aduc conectorii (cu diametrul minimum de 14 mm) si se sudeaza de armatura longitudinala a stalpului (lungimea cordonului de sudura este de 10 d + 20 mm cand sudura se realizeaza pe o singura parte si de 5d + 20 mm cand sudura se realizeaza  pe ambele parti).
10.Cu dalta si ciocanul sau cu pickhammerul se practica golurile in placa.
11.Cu bormasina rotopercutanta se dau in grinzi gauri cu diametrul de 15…20 mm, in functie de diametrul etrierilor care urmeaza sa traverseze grinzile.
12.Suprafetele de beton decopertate se curata cu peria de sarma (de sus in jos), se sufla cu aer comprimat si se spala cu jet de apa.
13.Se monteaza armaturile longitudinale si cele transversale (etrierii se prevad cu ciocuri drepte care se sudeaza, lungimea cordonului de sudura stabilindu-se ca la punctul 9) si se realizeaza prinderea intre ele.
14.Se sudeaza barele longitudinale de mustatile armaturilor de la nivelul inferior.
15.Se sudeaza conectorii de armaturile longitudinale ale camasuielii.
16.Betonul se pune in lucru prin turnare, se fixeaa distantierii (minimum 1 buc/ml pe fiecare latura),se executa cofrajul pe o inaltime de 1,0 … 1,5 m, se uda suprafetele betonului (pana la saturare) si ale cofrajului.Dupa zvantarea suprafetei betonului se toarna betonul proaspat in straturi cu inaltimea de 300 … 500 mm si se compacteaza cu pervibratorul (daca este cazul prevazut cu lance) si prin baterea cofrajuli cu ciocaul de lemn de 2 kg.
Se inalta cofrajul pe o inaltime de cca 1,0 … 1,5 m si se reiau operatiile de punere in lucrare a betonului pana la realizarea camasuielii pe toata inaltima stalpului.
La partea superioara a placii este indicat ca betonul sa se toarne in exces pe o inaltime de cca. 20 mm, urmand ca partea in exces sa fie indepartata cu dalta si ciocanul imediat dupa decofrare (dupa 24 ore de la turnarea betonului).
17.Timp de 7 zile se mentine umea suprafata betonului din camasuiala prin stropire periodica cu apa (la interval de 2 … 6 ore).
18.Se reface tencuiala cu mortar M50 T.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *