Noi modificari in Legea Urbanismului

Pentru a stopa neregulile urbanistice tolerate ani in sir, Guvernul a decis sa modifice legislatia, insa a uitat complet de micii investitori/proprietari. Reteta? Se ia legea urbanismului nr.350/2001 , permisiva si partinitoare cu investitorii dispusi sa “cotizeze” pentru obtinerea unor

derogari de la PUG (inaltimi mai mari, CUT-uri generoase,etc, obtinute prin PUZ), si se modifica cu ordonanta nr. 7/2011 (in vigoare de la 1 februarie 2012) in scopul limitarii favorurilor urbanistice.

Pe scurt, ordonanata nu va mai permite investitorilor privati sa initieze PUZ-uri , lasand aceasta operatiune exclusiv pe mana autoritatilor locale (primarii,consilii locale,etc) , pentru a dicta o dezvoltare urbanistica coerenta si integrata.

Pana aici pare in regula, cu mentiunea ca primariile nu au fonduri pentru a intocmi PUZ-uri, iar resursele umane de care dispun se dovedesc de cele mai multe ori incompetente.

Partea interesanta se afla  in continutul articolului 32, unde Guvernul Romaniei a lasat o portita deschisa pentru marii investitori, in timp ce investitorii mici sunt lasati la mila primariilor.Astfel, investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale

numai in situatia solicitarii construirii de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de productie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport, in situatia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10.000 m2 pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 m2 pentru functiuni de servicii sau productie.

In concluzie :

  • Investitiile mici si medii vor fi practic imposibil de realizat.Spre exemplu, pe loturile de teren mai mari de 3000 mp, unde se doreste o altfel de dezvoltare decat cele enumerate in ordonanta (parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de productie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport) si unde legea obliga la realizarea unui PUZ, investitorul va astepta ca primaria sa se ocupe de reglementarea urbanistica, bineinteles atunci cand va avea bani si resurse pentru asta (probabil niciodata!).
  • Exista zone in marile orase, unde PUG-ul prevede obligativitatea realizarii unui PUZ pentru orice suprafata de teren.Daca nu faci mall,ansamblu rezidential sau parc industrial , poti astepta mult si bine dupa primarie sa elaboreze PUZ.In cazul asta, daca vrei sa construiesti o casa P+1 sau sa mansardezi una existenta, trebuie sa astepti ca primaria sa faca PUZ.
  • Dezvoltatorii NU vor mai putea sa construiasca cladiri de birouri, in afara zonelor reglementate prin PUG pentru aceasta functiune sau prinse deja intr-un PUZ existent.

One thought on “Noi modificari in Legea Urbanismului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *