Incendiul din Confort City. Cine plateste?

Am nimerit din greseala in ansmblul Confort City, pe parcursul incendiului izbucnit la mansarda unui bloc construit de actualul primar al sectorului 3, Ionut Negoita. Mansarda (et. 11) realizata in mare parte din lemn, a ars complet, focul extinzandu-se in anumite zone si la etajul 10. Cauza neoficiala, vehiculata la fata locului de locatari,

se pare ca ar fi fost o defectiune la instalatia electrica a unei unitati exterioare de aer conditionat.

Sigur, autoritatile vor face cercetari, dezvoltatorul la fel, primaria va spune ca va lua masuri, oamenii vor cauta vinovatii. In final vinovatii nu vor plati, cazul se va repeta peste cativa ani in alt cartier, legislatia nu se va schimba, si Negoita isi va continua cariera de “dezvoltator imobiliar primar” , reconstruind Romania in locuri care mai de care mai indraznete : langa gropi de gunoi, combinate chimice, poligoane de tragere sau piste de aeroport.

DESPRE

… dezvoltator

Daca ii auzi pe toti cum vorbesc, ar trebui respectati. Sunt investitori care creaza locuri de munca, plus valoare cum le place sa se exprime, investesc, reconstruiesc, modernizeaza si performeaza, insa toate infaptuite cat mai mult in afara legii! Sunt niste oameni care se descurca! In cazul de fata investitorul chiar ca s-a descurcat, a facut mii de apartamente langa groapa de gunoi Glina, pe un teren cumparat probabil cu 1 euro/mp. Afacerea asta pute de la kilometrii distanta!

Nu oamenii au gresit ca au cumparat acolo, ci statul ca i-a permis acestui neica nimeni sa construiasca langa cea mai mare groapa de gunoi din Europa.

… pomperi

Mi s-au parut operativi si rapizi, cu toate ca au fost nevoiti sa aduca apa din Dambovita si din alte parti mai indepartate. Ramaneau destul de repede fara apa, o masina fiind consumata in mai putin de 5 minute.Per ansamblu au deplasat zeci de masini (din pacate cateva foarte vechi ) si cateva autospeciale dotate cu scari care ajungeau la inaltimea etajului 11 de unde interveneau. Au fost foarte multi pompieri sprijiniti si de jandarmi pentru izolarea locului. Am vazut pompieri foarte cooperanti cu oamenii din blocul cu pricina, raspunzand la solicitari si dand explicatii oamenilor, intrand in apartamente dupa diferite lucruri, luand cheile usilor de la intrare pentru a nu fi nevoiti sa le sparga.

… acces

Lasand la o parte zona barierelor de acces in complex, unde masinile de pompieri cu lungimi de 8-10 metri intampinau dificultati, zona adiacenta blocului constituita din parcaje si spatii verzi, a permis desfasurarea interventiei in conditii bune.

… hidranti

Instalatia de hidranti exista pe hartie, exista si  pe teren, insa la ora incendiului a fost complet nefunctionala. Dn spusele reprezentantilor ISU, bazinul de retentie care ar fi trebuit sa fie plin cu apa, era aproape gol. Deasemenea, locatarii acuzau administratorii complexului cum ca nici pompele care deserveau instalatia de hidranti nu ar fi fost functionale.

Cand vorbim de 1,600 de apartamente, si deci implicit de viata a peste 3,000 de oameni, putem sa ne gandim doar la inconstienta si iresponsabilitatea administratorilor complexului de a pastra in stare de buna functionare sisteme de securitate la incendiu. Aceste ar fi trebuit sa fie functionale si gata de interventie in orice moment.Sigur, legea nu prevede inspectii periodice la astfel de instalatii si administratorii fara sa fie constransi au lasat de izbeliste acest aspect.Poate ar fii cazul sa se schimbe ceva!

… constructor

Cat mai mult munca “la negru”, necalificata, nesupravegheata si bineinteles cu cat mai multe improvizatii. Din pacate, “rodul” muncii lor necalificate il vom vedea la cutremur.

… Inspectoratul de Stat in Constructii, Inspectoratul de Situatii pentru Urgenta

Stau in birouri si mai putin pe teren. N-au nici un pic de initiativa si tolereaza greseli pe banda rulanta.Nu fac altceva decat sa constate, plangandu-se ca legislatia e proasta.

… legislatie

Conform legii, o cladire de max P+11 etaje nu se supune procedurilor de autorizare ale Inspectoratului de Situatii pentru Urgenta. Nici macar una care are o mansarda din lemn la etajul 11, din pacate. Este considerata cladire “normla” , fara riscuri majore in caz de incendiu. Legislatia ar trebui imbunatatita cu adaugarea unei sectiuni referitoare la constructiile tip blocuri de locuinte cu mansarda de lemn, efectarea de controale lunare ale celor de la ISU in marile complexe rezidentiale pentru a constata starea instalatiilor de stingere a incendiilor, si in general eliminarea situatiilor in care se obtin acorduri si avize pe “ochi frumosi”

… locatari

I-am lasat special la urma, fiindca bunastarea si siguranta lor sunt ultima grija a celor sus amintiti.

Am vazut disperarea oamenilor care stateau neputinciosi cu privirea atintita inspre apartamentele arzande si cu speranta indreptata catre pompierii care incercau sa limiteze pagubele. Unii dintre ei veniti direct de la serviciu, altii cu copiii abia luati de la scoli, gradinite, cu totii buimaci si disperati incercau sa inteleaga ce se intampla.Plangeau!

O mana de locatari erau aproape sa-l linseze pe administratorul complexului, reprosandu-i nerezolvarea deselor probleme avute la instalatia electrica a blocului in cauza . Starea de disperare s-a transformat rapid intr-o transa paranoica avand ca si consecinte proteste la adresa la adresa pompierilor, pe care oamenii ii acuzau ca stau degeaba, ca vorbesc intre ei, ca se misca prea incet, lucruri pe care un observator neimplicat ca mine le poate cataloga ca neadevarate, pomperii actionand per ansamblu promt si profesionist.

Discutia e lunga, insa cazul de fata arata inca o data hibele legislatiei in constructii, un mediu in care din pacate troneaza iresponsabilitatea, spaga, inconstienta. Nimeni nu raspunde pentru greseli! “Mortul” e de vina!

[EasyGallery id=’incendiuconfortcity’]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *