Construieste responsabil! (I)

Fie ca vorbim de constructia unei case sau de constructia unui bloc de apartamente, ca si beneficiar aveti de-a face cu un proiect complex, unic si pentru majoritatea inca neexplorat. Procesul de constructie reprezinta o provocare si totodata un efort intens de coordonare a factorilor implicati

(proiectanti, furnizori de materiale, constructor, autoritati administrative, etc.) pentru companiile de project management specializate si cu atat mai mult pentru beneficiarii care nu au experienta in acest domeniu si care trebuie sa parcurga etapele realizarii obiectivului cu maxima atentie in ceea ce priveste calitatea si corectitudinea lucrarilor, bugetul pe care il au la dispozitie, riscurile la care se expun si timpul in care trebuiesc finalizate lucrarile.

Asa se face ca beneficiarul, de cele mai multe ori o persoana fara experienta in constructii, se pierde (psihic si fizic) in tot acest mediu dinamic si complex (cca. 150 de meserii, 400-500 utilaje si echipamente si a cca. 200.000 de tipuri de materiale utilizate), situatie pe care constructorii o pot specula la maxim.

Spre exemplu, un beneficiar care are o casa in constructie va fi abordatĀ inevitabil de catre constructor in sensul inlocuirii/eliminarii anumitor materiale sau a diminuarii unor cantitati considerate deĀ  el inutile : ” – Sefu, a pus proiectantu’ la fier in placa!Ca astia asa fac, sa fie siguri! Io la toate casele pe care le-am facut am pus doar de 6 si n-a cazut niciuna! Iesiti si la bani mai putin…, sau : Sefu etrierii ii facem din fier de 6 ca se fasoneaza mai bine, ca proiectantu’ i-a dat de 8, dar se indoaie greu, ca din pix e usor…, sau: -Lasati sefu ca legam din 4 in 4 ca nu pleaca fieru nicaieri!”, etc.

In tot acest timp, beneficiarul este pus sub o presiune enorma din partea constructorului si constrans sa ia decizii importante intr-un domeniu necunoscut, decizii care pot influenta in mod negativ si cateodata ireversibil intreaga constructie. In aceste cazuri actiunea pe care beneficiarul trebuie sa o intreprinda, bineinteles daca cererea constructorului, din punct de vedere tehnic are un temei relevant, este urmatoarea :

La orice solicitare a constructorului de a modifica proiectul initial, beneficiarul trebuie sa contacteze proiectantul care va analiza solutia propusa si va decide fie aprobarea ei, materializata printr-o dispozitie de santier, fie respingerea ei pe baze legale/tehnice/economice/etc.Dispozitia de santier trebuie semnata de catre proiectant, constructor si beneficiar iar continutul ei devine parte integranta din proiectul tehnic.

Pe data viitoare si nu uitati,
CONSTRUITI RESPONSABIL!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *