Polistiren exPANdat sau exTRUdat?

Dorim sa reluam in articolul de mai jos, o evidenta dilema a beneficiarilor de constructii, care cand vine vorba de izolarea termica a casei, inevitabil, isi pun urmatoarele intrebari : ce fel de polistiren sa aleg, expandat sau extrudat?  Care e mai bun? Care izoleaza mai bine? De multe ori, alegerea lor e dominata de confuzie sau de sfaturile “meseriasilor” si duce la o utilizare defectuoasa a materialelor.Intrebarile sunt justificate, poate si datorita asemanarii semantice intre cele 2 cuvinte, extrudat

si expandat, insa trebuie lamurit un lucru : nu exista nicio “rivalitate directa” intre cele 2 tipuri de polistiren, fiecare avand domeniul lui de intrebuintare.

Polistirenul trebuie ales in functie de tipul elementului de constructie care va fi izolat (fundatie, perete, placa beton, terasa, pardoseala, perete de subsol ,etc). Per total, cele 2 materiale se exclud reciproc.Folosirea lor corecta, duce la o izolatie eficienta si durabila.

Sa o luam pe land!

Polistirenul expandat (EPS – Expanded PolyStyrene) , se foloseste cu precadere la izolarea exterioara a peretilor si in general in zone unde dupa aplicare, nu se vor exercita incarcari mari (ex. : la terase necirculabile, plansee peste incaperi reci, mansarde). Este un material poros, permeabil la vapori de apa (permite evacuarea in atmosfera a vaporilor de apa acumulati in incaperi, anuland fenomenul de condens).

Caracteristica principala a polistirenului este ca are conductivitatea termica mica (notata cu λ ), altfel spus capacitate scazuta  de a transmite caldura atunci când este supus unei diferențe de temperatura. Pe romaneste, polistirenul aplicat pe un element de constructie, nu va permite transferul total de caldura din interior catre exterior, actionand ca o “bariera”. Fara sa intram in prea multe detalii teoretice, amintim raportul dintre grosimea materialului , in cazul nostru polistirenul, si conductivitatea termica, care se cheama rezistenta termica (capacitatea de a izola termic). Cu cat rezistenta termica este mai mare, cu atat izolatia este mai eficienta.

La ce trebuie sa fim atenti cand alegem?

In primul rand, ceea ce face ca o izolatie termica sa fie eficienta este folosirea unui polistiren cu conductivitatea termica (notat cu λ pe pachete) cat mai mica. In comert gasim polistiren cu λ in intervalul 0,030 W/mK si 0,040 W/mK .

In al doilea rand, ne va interesa grosimea stratului de polistiren. O grosime minima constructiva, fara un calcul termic prealabil in functie de zona climatica, arata ca grosimea minima se situeaza undeva in intervalul 8-10 cm. Sigur, s-au vazut si izolatii realizate cu polistiren de 2-3 cm grosime, acestea putand fi trecute la categoria “frectie la picior de lemn”. Ca sa nu mai mentionam si risipa de materiale auxiliare ca, adeziv, dibluri, masa de spaclu, plasa, etc). Orice centimetru in plus conteaza, astfel ca, cu cat este mai gros stratul de polistiren cu atat transferul termic (intre interior si exterior) este mai mic.

Un alt aspect deloc de neglijat, este rezistenta la compresiune, in sensul ca polistirenul trebuie sa reziste la anumite socuri mecanice provenite din exterior (lovituri, vand , grindina, etc). Rezistentele la compresiune (masurate in kPa) pot fi cuprinse intre 50 si 200 Kpa, standardul de produs SR EN 13163 impunand o valoare minima de 70 Kpa (densitate 15 kg/mc) pentru aplicarea pe exterior.

Aparitii noi

Unii producatori folosesc in compozitia polistirenului expandat un adaos de grafit si aditivi speciali, rezultand polistirenul grafitat ( de culoare gri inchis). Producatorii se lauda ca ar avea calitatile izolatoare cu 20% mai mari fata de polisitrenul obisnuit, insa si pretul este pe masura.

Unde utilizam polistiren exPANdat ?

 • la izolarea peretilor exteriori (exclus la pereti de subsol);
 • la izolarea fatadelor ventilate;
 • la izolarea teraselor necirculabile;
 • la izolarea acoperisurilor cu sarpanta din lemn (intre capriori);
 •  izolarea termica a planseelor dispuse peste incaperi reci

Polistirenul extrudat (XPS – Extruded PolyStyrene), este fratele mai puternic al polistirenului expandat, avand o rezistenta mecanica ridicata, calitati izolatoare foarte bune si  permeabilitate mica la vapori (este un material cu structura de tip “pori inchisi”).Fata de polisirenul expandat, extrudatul are o impermeabilitate foarte mare, ceea ce il recomanda la placarea fundatiilor, soclurilor, teraselor circulabile sau a peretilor de subsol.NU se recomanda folosirea polistirenului extrudat la placarea fatadelor.De aminitit si rezistenta marita la agenti chimici ca vopsea, ciment,asfalt.

Un aspect de luat in seama, este lipirea pe plan vertical a polistirenului extrudat.Structura sa cu pori inchisi conduce la o suprafata foarte neteda a placilor de polistiren, ceea ce se traduce prin aderenta scazuta a adezivului si a masei de spaclu.Pentru astfel de utilizari se recomanda aplicarea polistirenului cu suprafata prelucrata (fara piele).

Unde utilizam polistiren exTRUdat ?

 • la izolarea fundatiilor,soclurilor;
 • la izolarea peretilor de subsol;
 • la izolarea teraselor circulabile
 • la izolarea pardoselilor;
 • in medii cu umiditate si agresivitate chimica;

In concluzie, diferenta dintre cele 2 materiale este semnificativa privind structura compozitionala.Expandatul are o structura cu pori “deschisi”, permeabil la vapori de apa si permitandu-i peretelui sa “respire”.Pe de alta parte extrudatul cu o structura cu “pori inchisi”,impermeabil si cu rezistenta mecanica ridicata.

Succes!

6 thoughts on “Polistiren exPANdat sau exTRUdat?

 1. As dori , in masura in care este posibil sa explicati si modul de utilizare a unei constructii izolate.
  In presa au aparut articole referitoare la folosirea polistirenului si la cat de daunator este, la faptul ca in unele tari el este interzis.
  La o mare parte a cladirilor izolate principiul a fost cel “pretul cel mai scazut”, nerespectandu se conlucrarea materialelor puse in opera,grosimea acestora,adancimea de montare a diblurilor, modul de aplicare, timpul scurs de la o etapa la alta etc.
  O cladire termoizolata, cu tamplarie PVC, Al , cu geam termopan , zugraveli lavabile, neaerisita corespunzator, sau cu flori in incaperi , va conduce la aparitia fenomenului de condens de care se plang foarte multi beneficiari.
  Utilizarea acestor materiale implica totusi respectarea stricta a unor reguli , reguli pe care multi dintre cei care fac acest gen de lucrari nu le cunosc,sau mai grav le ignora. Lucrarile executate au mari deficiente in executie iar pretul scazut oferit de ei deriva tocmai din nerespectarea acestor reguli.
  Fara a face reclama la un produs sau altul trebuie totusi amintit faptul ca materialele puse in opera, de la producatori diferiti, se comporta diferit , astfel incat puse in comun dau alt rezultat decat cel scontat – ex. adeziv polistiren cu tencuiala decorativa.
  Subiectul este extrem de larg, dar ar trebui explicat totusi.

  1. Salut !
   1. Foarte important la extrudat este sa aiba suprafata striata.Asta ofera o aderentza mai buna , mai ales daca o lipesti cu mortar adeziv.Eu mi-am lipit-o cu spuma adeziva, care dupa mine este mai practica si rapida cu mult decat mortarul.
   2.Eu merg cu extrudat de 50 mm la soclu ,jur imprejurul cladirii, la 600 mm inaltime ,apoi deasupra cu 80 mm expandat grafitat.Este mai bun decat cel normal si are valori mai bune..Apoi in acest caz poti monta picurator , sa nu-ti curga apa la baza cladirii.
   3.Mai mult decat atat nu merita , ptr. ca nu vorbim de case pasive dpdv. termic. Si nici geamurile nu sunt de cele speciale la noi.
   Sa nu uitam ca pierderea cea mai mare este la geamuri prin sticla si montare necorespunzatoare.
   La noi nu se foloseste banda de interior , de exterior la montat geam , banda precomprimata etc.Doar spuma si gata.Este grestit asa.Acolo se pierde multa caldura.
   Important e sa nu ai poduri de frig.De ex. sa pui extrudat pe fundatie inainte de a turna trotuarul sau la acoperis de ex.
   Si sa nu uitam de aresirie.Fara aerisire regulata orice sistem poate crea probleme.

   Cu stima

   Costner-Cluj

 2. Salut!
  Numele meu este catalin am si eu o intrebare, la o casa din bca este recomandat sa vin direct cu izolatie din polisteren sau mai trebuie sa fac ceva?

 3. Buna ziua,

  locuiesc intr-un apartament cu 3 camere la parterul unui bloc din placi constructie 89.Am izolat integral peretii apartamentului (specific ca am toti peretii in exterior)inclusiv pe casa scarii cu expandat de 10 si in prezent vreau sa fac o izolatie in subsol si nu am luat inca o decizie expandat sau extrudat si care sa fie grosimea acestora.Ce ma sfatuiti?
  Pe sufragerie nu bate soarele deloc si dupa ce am izolat exterior in mijlocul verii nu am mai mult de 22 grade, credeti ca daca izolez podeaua in subsol voi mai castiga 1-2 grade pe timp de vara?
  multmesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *